Tips tanam hydrangea

Tips tanam hydrangea:

1)Pertama sekali adalah pemilihan lokasi. Pilih spot yg panas pagi selama 6 jam dan akan teduh pada waktu petang. Bila panas terlampau sangat, bunga hydrangea akan layu. Bila teduh sepanjang hari pulak, hydrangea kita takkan berbunga.

2)Bunga hydrangea ni cepat layu bila kurang air.So siram pagi dan ptg.Sb tu perlu tempat panas 6 jam sahaja.

3)Jangan siram masa tgh panas sebab daun akan melecur. Kalau nak siram juga pastikan tak kena daun sebab akan jadi melecur perang-perang.

4)Jarakkan setiap pokok sebanyak 2 kaki sebab pokok hydrangea sgt cepat membesar dan bercabang. Space yg kecil akan membantut tumbesaran pokok. Pokok hydrangea ni boleh jadi tinggi dan rimbun. Daun cepat membiak dan pucuk bercambah.

5)Masukkan tanah hitam organik kedalam lubang sebelum tanam hydrangea untuk pastikan dpt zat.

6)Baja setiap 2 minggu.Baru pokok selalu berbunga dan berkembang daunnya. Saya guna baja bunga organik. Letakkan sesudu kecil di atas tanah dan jgn tersentuh batang pokok. Tapi letak berdekatan dgn area akar dibawah tanah. Supaya lepas siram, baja akan meresap ke dalam tanah. Akar akan dot zat.

7)Potong bunga hydrangea yg dah makin layu untuk galakkan pucuk baru yang seterusnya akan jadi bunga baru. Bila kita potong, baru pucuk naik di cabang lain. Pokok cepat tinggi.

8)Cabut rumput sekeliling pokok. Sebabnya rumput akan curi zat dan jadi pesaing.

9)Kawal pesticides yg suka makan daun pokok.

10)Give love to your plants😊❤️. Setiap hari melawat pokok dan perhati dgn kasih-sayang. Perhatian kita sendiri akan buat pokok kita gemuk.

5/5 - (1 vote)
Baca Juga >  Lalat Buah Tanaman Cabai dan Cara Mengendalikannya
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *